Verziltingsproblematiek bij NOS Klimaattop

Verzilting

Marc van Rijsselberghe vertelt over de verziltingsproblematiek in de NOS Klimaattop. Een programma over de internationale klimaatadaptatietop die Nederland organiseert. Met gasten, reportages, bijzondere voorbeelden en uitleg wordt een beeld geschetst van een mogelijke toekomst. Het woord is vooral aan jongeren en aan wetenschappers die werken aan het Nederland van de toekomst.

Verzilting is eigenlijk heel simpel: zoet water verdampt en zout water blijft over. Er zit altijd ook in zoet water een beetje zout, mineralen noemen we dat. Als je heel veel water laat verdampen, wat nu gebeurt in de wereld omdat we heel onzorgvuldig met water omgaan, dan houd je uiteindelijk zout over. Dat is een probleem voor de planten, die kunnen namelijk niet weglopen dus die hebben last van zout.

Marc: “We hebben ontdekt dat bepaalde rassen zout-tolerant zijn. Boeren vragen we daarom eerst om te onderzoeken hoe zout het water is door middel van een metertje waarmee ze het zout-gehalte meten”, zegt van Rijsselberghe. Vervolgens krijgen ze de juiste zaden, leren ze hoe ze geplant moeten worden, welke kunstmest te gebruiken en hoe te irrigeren. Daardoor hebben ze nu een 3 tot 4 keer zo hoge opbrengst.

Gerelateerd nieuws

Blauwe Polder is continu in beweging. Bekijk hier recente updates. 

Shape