Blue Linked zet stekelroggen uit in Noordzee

Blue Linked heeft afgelopen maand twintig stekelroggen uitgezet in de Noordzee. Na anderhalf jaar intensieve verzorging in het kweekcentrum van Blue Linked, mochten de stekelroggen eind augustus eindelijk de vinnen uitslaan in de Westerschelde.

Het uitzetten van de stekelroggen maakt onderdeel uit van het project ‘Haaien en roggen terug in de Noordzee’. Voor dit project werden de dieren gevoerd, gemeten, gewogen en gefotografeerd in het kweekcentrum. Het hoofddoel van de pilot is het opdoen van kennis en ervaring over de mogelijkheid natuurlijke vispopulaties te versterken met gekweekte exemplaren. Het onderzoek is uniek, laat Blue Linked weten: ‘Nergens ter wereld vindt een vergelijkbaar onderzoek met haaien en roggen plaats’.

Eind september volgt het uitzetten van de laatste dieren uit het kweekcentrum in Hazerswoude-Dorp. ‘De afronding van deze uiterst succesvolle fase van het project’, aldus Blue Linked. Het onderzoeks- en adviesbureau binnen het mariene milieu werkt tijdens dit project samen met WWF Netherlands, Sportvisserij Nederland, The Dutch Shark Society, Stichting De Noordzee en Stichting Ark.

Gerelateerd nieuws

Blauwe Polder is continu in beweging. Bekijk hier recente updates. 

Evenement

Symposium Zeeboerderij op het land – Innovatie met Impact: het programma is bekend!

Een duurzame en gezonde toekomst van onze voedselvoorziening, voel jij hiervan ook de urgentie? Zowel beroepsmatig als persoonlijk? Kom dan op 6 juli aanstaande naar Texel voor de resultaten van het project “Blauwe Polder 1/Zeeboerderij op het land”. Tijdens een symposium vertellen de projectpartners Stichting Blauwe Polder, Stichting Oceans at Work en Stichting Salt Farm Foundation wat zij hebben geleerd en welke do’s en don’ts zij hebben ervaren bij het opzetten van een Zeeboerderij op het land. En er is ruime gelegenheid voor het uitwisselen van gedachten voor deze toekomstbestendige manier om de groeiende wereldbevolking van gezonde eiwitten te voorzien.
Zie het programma en meld je aan via het aanmeldformulier.

Lees verder »
Nieuws

Persbericht: ‘Van de Wadden’ brengt chips op de markt gemaakt van met zeewier bemeste zilte aardappels

In deze onrustige tijden voor de landbouw trekt Henk Broekman de stoute schoenen aan en gaat de markt op met een uniek
product; Van de Wadden chips. Samen met Marc van Rijsselberghe (Salt Farm Foundation), de grondlegger en aanjager van
zilte teelt in Nederland, is het gelukt om een aardappelras te vinden die goed gedijt op de steeds zilter wordende grond. Deze
aardappel groeit extra goed door het te bemesten met biologisch gecertificeerd en op land geteeld zeewier van de Wadden.
De volledige oprichting van het merk “Van de Wadden” is onderdeel van project Zeker Zilt en de ‘zilte’ aardappelen gebruikt in de
chips zijn gecertificeerd met het “Waddengoud united for Waddensea World Heritage” keurmerk.

Lees verder »
Shape