Bio Certificaat Skal voor Zeesla geteeld in bakken op Texel

De zeesla die gekweekt wordt bij de Petten aan de Mokweg op Texel kreeg eind 2022 de biologische certificering van Skal. De locatie aan de Petten heeft toevoer van zeewater door kwel die onder de schelpendijk stroomt. Het zeewater wordt opgevangen en gebruikt voor de teelt. Het zeewier is een product van aquacultuur en wordt geteeld in betonnen bakken op het land. Het zeewier vormt een grondstof voor meststof en kruidenmixen.

Als meststof wordt het zeewier gebruikt om plantgezondheid en biodiversiteit te verbeteren in de zilte landbouw. In zeewier zitten namelijk 64 sporenelementen die tekorten bij de plant aanvullen.

In het project Zeker Zilt wordt de zeewiermeststof ook gebruikt om de smaak van gewassen positief te bevorderen. Deze inzet heeft als doel binnen de zilte landbouw verdienmodellen te ontwikkelen om voor de boer die op zijn zoute grond minder opbrengst heeft, een meerwaarde te creëren door smaakverbetering. Waddenwier levert niet alleen zeewier voor de meststof, maar droogt ook de zeesla om hier heerlijke kruidenmixen van te maken.

Deze kruidenmixen werken ook als smaakversterker, zie wadzilt.nl.

Dit resultaat is onderdeel van het “Blauwe Polder 1” project dat wordt uitgevoerd met ondersteuning van het Waddenfonds.

 

Gerelateerd nieuws

Blauwe Polder is continu in beweging. Bekijk hier recente updates. 

Nieuws

Project Zeker Zilt op Toogdag van de Wadden

Op 26 juni 2023 was de Toogdag voor de Wadden in Den Helder in aanwezigheid van 250 bezoekers, waaronder 3 ministers en Zeker Zilt was één van de 18 projecten die waren uitgenodigd om een pitch te doen en het project op een stand op de Waddenmarkt te presenteren.

Lees verder »
Shape