De zeesla die gekweekt wordt bij de Petten aan de Mokweg op Texel kreeg eind 2022 de biologische certificering van Skal. De locatie aan de Petten heeft toevoer van zeewater door kwel die onder de schelpendijk stroomt. Het zeewater wordt opgevangen en gebruikt voor de teelt. Het zeewier is een product van aquacultuur en wordt geteeld in betonnen bakken op het land. Het zeewier vormt een grondstof voor meststof en kruidenmixen.
Als meststof wordt het zeewier gebruikt om plantgezondheid en biodiversiteit te verbeteren in de zilte landbouw. In zeewier zitten namelijk 64 sporenelementen die tekorten bij de plant aanvullen.
In het project Zeker Zilt wordt de zeewiermeststof ook gebruikt om de smaak van gewassen positief te bevorderen. Deze inzet heeft als doel binnen de zilte landbouw verdienmodellen te ontwikkelen om voor de boer die op zijn zoute grond minder opbrengst heeft, een meerwaarde te creëren door smaakverbetering. Waddenwier levert niet alleen zeewier voor de meststof, maar droogt ook de zeesla om hier heerlijke kruidenmixen van te maken.
Deze kruidenmixen werken ook als smaakversterker, zie wadzilt.nl.
Dit resultaat is onderdeel van het “Blauwe Polder 1” project dat wordt uitgevoerd met ondersteuning van het Waddenfonds.